COMUNICAT
09.10.2018
Echipa comună de anchetă condusă de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, Parchetul Nüremberg Fürth, constituită din procurori de la cele două unități de parchet din România și Germania, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale (Finanzamt Nürnberg-Sud Steuerfahndungsstelle), efectuează mai multe percheziții la domiciliile a 56 de suspecți bănuiți de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală sub forma autoratului și a complicității. Perchezițiile se desfășoară în 12 județe din țară și municipiul București.
În data de 09.10.2018, au fost efectuate percheziții domiciliare și alte activități procedurale pe raza județelor: Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman și Tulcea, precum și în municipiul București, la adresele suspecților sau ale societăților comerciale administrate de către aceștia, unde există informații că s-ar afla obiecte sau înscrisuri ce au legătură cu infracțiunile cercetate.
Sunt puse în executare un număr total de 56 de mandate de aducere a suspecților cercetați în cauză, aceștia urmând a fi conduși în vederea audierii la sediul fiecărei unități de investigare a criminalității economice din fiecare județ în parte.
Persoanele din prezenta cauză sunt cercetate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plății TVA în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip "firmă fantomă" din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria. Prin interpunerea acestor societăți comerciale în lanțul tranzacțional se crea aparența efectuării unor livrări intracomunitare de autovehicule second - hand deși în realitate vânzarea se realiza către persoane fizice din România și, în acest mod, societățile comerciale din Germania s-au sustras de la plata TVA.
Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârșirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.
Acțiunea se desfășoară în conformitate cu dispozițiile art. 13 din Convenția cu privire la asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale U.E din 29.05.2000 și cu Decizia-cadru a Consiliului din 13.06.2002, în baza acordului încheiat între Parchetul Nürnberg-Fürth din Germania și Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Participant la echipa comună de anchetă este EUROJUST prin membri naționali.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv trimiterea în judecată sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Biroul de
informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj